Rum je destilát z cukrovej trstiny. Stáročiami sa vykryštalizovalo množstvo druhov bieleho a tmavého rumu. Dnes je už každému jasné, že nápoj kedysi u nás zvaný Tuzemský rum vôbec nie je rum, ale zmes zriedeného liehu (vyrobeného zo zemiakov, obilia či repnej melasy) a rumovej esencie. História pravého rumu siaha až do staroveku. Archeológovia se domnievajú, že prototyp tohto destilátu bol známy už v starej Číne a Indii. Rum aký poznáme dnes vznikol v 17. storočí, keď čierni otroci na karibských trstinových plantážach zistili, že melasu - vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny – môžu prekvasiť na alkohol. A potom to už išlo, výrobný proces sa rýchlo zdokonalil a prvý rum bol na svete. Karibik se zrazu stal chýrnou „rumovou“ oblasťou. Onedlho prišli rumu na chuť v Severnej Amerike. Prvá výrobňa tu vznikla ešte v 17. storočí na Staten Islande v New Yorku. Dnes sú všetky pravé rumy výsledkom fermentácie a kvalitnej destilácie melasy z cukrovej trstiny. Pri destilácii vzniká číra tekutina. Zlaté až hnedé zafarbenie, inú vôňu a príchuť získava rum v priebehu zrenia v drevených, najčastejšie dubových sudoch, niekedy aj vďaka karamelu, ktorý sa do rumu pridáva. Nápoj plnený do fliaš nepochádza z jednej „várky“ trstiny, je to zmes rôznych rumov namiešaná tak, aby dosiahla vlastnú a stálu chuť. Rumy nedelíme len podľa zafarbenia, ale aj podľa krajiny pôvodu. Tie zo španielsky hovoriacich krajín sú charakteristické svojou čistou hladkou chuťou, tmavšie rumy z anglofónnych zemí vynikajú plnou chuťou s horkým melasovým podtextom. Drahšie rumy z frankofónneho sveta si zas zachovávajú originálnu chuť cukrovej trstiny. Domovinou rumu je Karibik, slávny je však predovšetkým rum z Jamajky a Kuby. Tradičným producentom začína úspešne konkurovať rum z iných kútov sveta, kde sa výrobcovia orientujú na nové trendy. Dôraz už nekladú na zrenie, ale na technológiu výroby. Moderné rumy (napr. z ostrovov Reunion a Maurícius) sú „čerstvejšie“. Nielen vinársky glóbus je teda rozdelený na Starý a Nový svet...
Prečítajte si viac